Selkäkivut

YLÄSELÄN NAKSAHTELU JA KIVUT
Usein kysytään onko syvään hengittäessä yläselän naksahtelu normaalia tai ovatko nikamat pois paikoiltaan.
Yläselän naksahtelu kuuluu usein rintarangasta, nikamien välissä olevista fasettinivelistä. Joissakin tilanteissa nivel jää lukkoon ja taaksepäin suuntautuneessa liikkeessä yhdistettynä syvään hengitykseen nivelestä kuuluu naksahdus. Tällöin lukko aukeaa luonnollisesti: Tiukasti toisiinsa painautuneet pinnat liikkuvat toisiinsa nähden. Mikään ei siis ole pois paikoiltaan, niveliin vain palautuu normaali toimintalaajuus.
Pahoissa lukkotiloissa lihakset saattavat ”jumiutua”, näin elimistö suojaa ongelma-aluetta vähentämällä alueen liikettä. Koska lukkotila rintarangassa tuntuu kivuliaalta ja ahdistavaltakin, lukkojen aukaisu tuntuu helpottavan oloa. Fasettilukkoja avaavat MST- ja OMT-fysioterapeutit, kiropraktikot, naprapaatit, jotka tekevät mobilisaatio- ja manipulaatiohoitoja.
Jotta selän toimintakyky pysyisi mahdollisimman hyvänä, on tärkeää pitää huolta, että keskivartalon syvät lihakset ovat hyvässä kunnossa.
Selkäkipujen syy on aina selvitettävä. Jos et ole käynyt röntgen- tai magneettikuvassa tai näistä tutkimuksista on vierähtänyt aikaa useita vuosia, teemme sinulle selän tietokonekuvauksen: Spinal Mousen, joka kertoo selkäsi liikkuvuuden, ryhdin ja mahdolliset epätasapainot. Teemme Sinulle tämän tutkimuksen perusteella hoito-ohjelman.

Spinal Mouse-tutkimuksia tekevät Fysiohuoneella fysioterapeutti MST Armi Ratamaa, Fysioterapeutti, amk, MST Jarkko Härkänen ja fysioterapeutti, amk Esa Ratamaa