Myofaskiaalinen teippaus on ainutlaatuinen, innovatiivinen sekä tuloksellinen teippaus- ja fysioterapiamenetelmä. Se on mullistanut tavallisen kinesiologisen teippaustavan, koska se on lähestymistavaltaan aivan uudenlainen teippaus- ja terapiamuoto, joka perustuu myofaskiaalisiin yhteyksiin ja jatkumoihin sekä faskian ominaisuuksiin ja luonteeseen. Sen avulla voidaan päästä eroon kehon rajoitteista/kireyksistä ja palauttaa kehon luonnollinen myofaskiaalinen tasapaino välittömästi ja tehokkaasti.
Tämä suhteellisen uusi teippausmetodi perustuu Anatomy Trains -konseptiin eli myofaskiaaliseen ”karttaan”. Faskia on ohut sidekudoskalvo, jota on elimistössämme kaikkialla; se muodostaa ”verkon”, joka antaa kehollemme muodon ja pitää meidät kasassa. Esimerkiksi huonon ryhdin tai loukkaantumisen vuoksi faskia voi kiristyä, mikä saattaa heijastua muualle kehoon epätasapainotilana. Näihin myofaskiaalisiin yhteyksiin ja jatkumoihin voidaan vaikuttaa teippauksella niin paikallisesti kuin kokonaisvaltaisestikin joko myofaskiaa vapauttaen tai aktivoiden.
Teippauksella pystytään muun muassa:
– siirtämään myofaskiaan kohdistuvaa painetta, jolloin kipu lievittyy ja aineenvaihdunta paranee
– lisäämään lymfakiertoa, vähentämään turvotusta ja kohentamaan lihaksen toimintaa
– laajentamaan liikeratoja, jolloin liikkuvuus ja sen myötä myös suorituskyky paranee
– hoitamaan arpikudosta ja nopeuttamaan näin kudosvaurion paranemisprosessia
-vaikuttamaan kehon liike- ja asentoaistiin ja sitä kautta kohentamaan ryhtiä.
Myofaskiaalisen teippauksen on kehittänyt saksalainen fysioterapeutti ja osteopaatti Markus Erhard. Hän on myös liikuntatieteilijä ja luennoi maailmanlaajuisesti eri yliopistoissa ja opettaa useiden maajoukkueiden terapeutteja. Hän tähdentää, että teippaus on yksi hoitokeino muiden joukossa, eikä ole myöskään yhtä oikeaa tapaa teipata.
Käytettävä teippi on tekstiilipohjaista ja elastista kestäen liikkumisen sekä suihkut ja saunat. Teippaus kestää yleensä 3 – 5 päivää, jopa viikon, riippuen muun muassa ihon rasvaisuudesta sekä teipatusta kohdasta. Pidempiaikaisen vaikutuksen saamiseksi teippejä pidetään 3-5 päivää ja muutaman välipäivän jälkeen teipataan uudelleen. Myofaskiaalinen teippaus sopii kaikille. Ainoastaan herkkäihoisimmille teipin liima saattaa aiheuttaa ärsytystä. Teipit on kuitenkin helppo poistaa iholta, jos ne tuntuvat epämiellyttäviltä.
Kinesioteippaukseen verrattuna myofaskiaalisella teippauksella saadaan parempi hoitovaste, sillä teippaustekniikassa huomioidaan paremmin keho kokonaisuutena. Lisäksi teippi on hieman vahvempaa kestäen paremmin liikkumisen ja hikoilun. Klassisella urheiluteippauksella taas haetaan vahvaa tukea, jolloin jousto on heikko ja liikkeet rajoittuu. Sitä käytetään yleensä yksinomaan vammojen hoidossa. Jokaisella teippaustavalla on siis tarkoituksensa.
Myofaskiaalista teippausta käytetään laajasti huippu-urheilussa maailmalla mutta se sopii hyvin kenelle tahansa!
Myofaskiaalista teippausta Fysiohuoneella tekevät fysioterapeutit Armi Ratamaa ja Jarkko Härkänen.